Ha már érezted, hogy érzelmileg manipuláltak, utána pedig szinte nem is érteted hogyan történt az egész, érezted, hogy máshogy kellet volna, kommunikálni. Van néhány eszköz, amit használhatsz. Mentális tai chi, nem vonódsz bele, nem kezdesz védekezni…

– Lélegezz, lélegezz mélyeket, 3-at, 5-öt, ezzel belekerülsz a jelenben, felismered mit is csinál ő, csak azt akarja éreztetni, hogy te értéktelen vagy.

– Állíts fel határokat. Lehet, hogy csak ’nem’-et kell mondani. „Sajnálom nagyon elfoglalt vagyok”, vagy „nem nézem veled a te filmedet, mást szeretnék csinálni”.

– jó lenne megfigyelőként szemlélni mi történik, ezzel távolságot is teremtesz a story és önmagad között. Nem gabajodsz bele a drámába. Hiszen ő arra utazik, hogy érzelmileg reagálj, akkor nyert. Nagy előny, ha kívülről szemléled a jelenetet, higgadtabban, lassabban és kontroláltan tudsz válaszolni, nem zsigerből reagálsz.

– Kontroláld, hogy mire irányítod a figyelmedet. A manipulatív ember megpróbál elhúzni téged valamilyen érzelmi vakvágányra. Neked figyelni kell és ellenállni. Tudatosítani kell, hogy mi igazán fontos és arra fókuszálni. Lehet, hogy megpróbálnak lehúzni. Fókuszálj arra ami pozitív benned, amiben erős vagy. Lehet, hogy olyanba akarnak belevinni, ami nem lenne önazonos, válaszd önmagadat, tedd azt, amit valóban jónak tartasz.

Megfogalmazás

Ne érzelemből reagálj.
(Ezzel nem azt sugallom, hogy mindent nyelj le, hiszen az nagyon egészségtelen lenne, később fel kell dolgozni, tudatosítani mit érzel stb.)

-Tegyük fel, te nemet mondasz, vagy határt állítasz fel és ő önzőnek nevez, vagy más durvább jelzővel illet.
Erre Te:
„hm, ez érdekes”
„hm ez érdekes, kíváncsi vagyok miért mondod ezt”
Nem reagálod le, nem kezdesz el vitatkozni. Annyit mondasz:
„Igen lehet, hogy így van” – Igazából pedig nem vonódsz be a vitába.

-Tegyük fel, hogy egy szituációval kapcsolatban totálisan ellentétes a véleményetek. És ez várhatóan nem fog változni. Így szólhasz:
„Látom ez neked nagyon fontos. És mi ketten különbözően látjuk a dolgokat.” 
„Jogod van a véleményedhez. Nekem is jogom van az enyémhez, úgyhogy legjobb ha abban egyetértünk, hogy mi ebben nem értünk egyet.” Erre a manipulatív, nárcisztikus személy többnyire csak elsomfordál, nem tudja mit kezdjen valakivel, aki nem vonódott be a vitába.